PoleringPolering för nybörjare

Så här återfår du din lacks forna glans, det är enklare än du tror och när du ser slutresultatet kan du känna dig stolt. Jag har dels valt att ge en beskrivning hur du polerar med en oscillerande polermaskin med två trissor. Dels för att den är relativt billig i inköp och dels för att du inte kan skada din bils lack med den om du är nybörjare inom denna domän. Dels polering med en roterande maskin med ett huvud som ger ett snabbare resultat men kräver lite träning innan du kan börja polera.

Vad händer när du polerar, slipas reporna ner?

-Nej, men du fasar av repornas kant så att reporna inte blir synliga för ögat.
Lacken består av dessa segment:

Lack skikt

1.Tvätta, Se guide.

2. Lackrengöring, se guide.

3. Maskering, börja med att maskera in alla plastdetaljer. Runt handtag och backspeglar för att undvika missfärgning. Det är ett viktigt moment. Det tar ingen tid, men sparar många svordomar. Köp en tejp av bra kvalitet så slipper du irriterande limrester som kan fastna på dina lister.

4. Polering, En dubbeloscillerande maskin är makalöst bra. Vidare är det helt ofarligt att använda den för den som vill lära sig att polera sin bil. Du kan varken bränna lacken eller skapa hologram med denna maskin. Vi använder en maskin eftersom den skapar friktionsvärme som gör att polermedel avverkar bättre. Aluminiumoxiden kräver lite värme. Dessutom är det betydligt enklare än att handgnugga. Välj medelhårda polerrondeller till polermedlet och mjukare till vaxet. Det är alltid bra att köpa fler polerrondeller än du tror att du behöver så att du kan byta till en ren trissa frekvent.

Tänk på att skydda din kropp, använd hörselskydd, skyddshandskar och skyddsglasögon. Aluminiumoxiden som finns i de flesta polermedel är milt frätande och ingenting som vi vill få i ögonen.

Ta lite polermedel, tre ”ärtors” storlek på vardera polerrondell. Dra ut medlet med maskinen innan du startar så slipper du att det skvätter. Preparera trissorna genom att köra utan tryck mot din bils lack på lägsta hastighet under tio sekunder. Därefter kan du öka hastigheten. Kör ut polermedel tills endast en tunn oljehinna kan skönjas. Därefter torkar du av ytan med en mikrofiberduk.

När det känns som om det inte är mer polermedel i trissorna så tar du helt enkelt ett par klickar till och fortsätter på nästa panel. Det enklaste är att börja i bilens ena hörn och fortsätta med en panel i taget. En skärm, halva huven osv.

Själv kör jag ett område på 25 x 25 cm. Torkar av polermedlet och kör vidare.

Polera enligt detta mönster:

Polering mönster 

Jag brukar rekommendera alla att polera lacken enligt detta mönster, då kan du vara säker på att ytan är väl polerad. Dessutom så är ett vanligt nybörjarmisstag att man förflyttar polermaskinen för snabbt. Kör långsamt, ca 4 cm per sekund och använd inget tryck. Polermaskinens egen vikt är fullt tillräckligt.

Roterande polermaskin

Har du en roterande polermaskin så ska du tänka på två saker, ett är att inte föra maskinen framåt för snabbt. Nummer två är att inte trycka någonting. Polermaskinens egen vikt är fullt tillräckligt. Vilken hastighet du använder beror på polermedlet. Men hellre för sakta än för snabbt är en bra tumregel.

5. Rengör efter poleringen. För att få bort allt polermedel och säkerställa att ytan är helt fett fri innan skyddet läggs, så rekommenderar jag att man använder BBV Paint Inspection eller tar en alkalisk blandning och svampar bilen med. Därefter sköljer du och torkar bilen som vanligt. Då får du en helt ren yta och en optimal fästgrund för ditt vax.

6. Vaxning. Nu tar du fram samma polermaskin, byter till mjuka polerrondeller. Lägger på tre ”ärtors” storlek på vardera polerrondell och kör ut vaxet på din bils lack med låg hastighet. Samma här, när du inte kan skönja mer vax så applicerar du helt enkelt ut några klickar till på trissorna och fortsätter.

De flesta vaxer ska torka i en timme, och därefter torkas av med en mikrofiberduk. Torktiden är ytterst individuellt. Läs på flaskan och var inte rädd för att ställa frågor till oss leverantör. Vi finns för din skull.