Hur du tvättar bilen på vintern

Vinter smuts? Inga problem.

Många tycker det är ett h*lvete att hålla bilen ren och fin under vintern, med rätt medel blir det nästan roligt att se hur lätt bilen blir ren. Följ med våran guide på hur vi tvättar på vintern!

Varför blir det svårare att tvätta på vintern?

Många upplever att smutsen fäster sig hårdare på vintern, den största boven är vägsaltet. Dagens vägsalt har mycket bindemedel som även binder mycket smuts på din bil. Denna smuts tar man lättast bort med Kallavfettning / asfaltslösare, då får man bort hinnan som binder all annan smuts på bilen.

Använd även alkalisk avfettning.

Många brukar säga att kallavfettning är en vinter-avfettning och alkalisk avfettning är en sommar-avfettning, det stämmer delvis då man oftast använder mer kallavfettning på vintern och mer alkalisk på sommaren, men vi rekommenderar att alltid köra alkalisk avfettning innan schamponering, för att verkligen få bort så mycket smuts som möjligt innan beröring. Generellt kör man endast kallavfettning vid behov, men på vintern är det tyvärr nästan vid varje tvätt.

Steg 1

Kallavfettning / Asfaltslösare.

Detta steg löser som oljebaserad smuts och hinnan som binder mycket annan smuts. Även fast att grus och vanligt vägdamm normalt tas bort med alkalisk avfettning så kan det bindas i oljebaserad smuts. 

Min bil är ju blöt på vintern, kallavfettning funkar inte på våta ytor?
-De flesta kallavfettningarna funkar inte så bra på våt yta, men våran BBV Degreaser HD har ett speciellt ämne som trycker undan vattnet från ytan och fungerar utmärkt på våt yta. Den blir såklart mest effektiv på en torr yta.

Hur länge kan BBV Degreaser HD ligga kvar på ytan?
-Våran BBV Degreaser HD är tixotrop, dvs att den tjocknar till när den når ytan. Det gör att den kan verka mycket längre innan den torkar än vanliga kallavfettningar. Normalt låter vi den verka 5-10 minuter, men så länge man håller koll på att den inte torkar kan den ligga kvar längre. 

Användning
1. Spraya på ett jämt och tunt lager på nedre delen av bilen, under fönsterlisten. Det kan dock vara bra att köra på hela bakluckan.
2. Låt verka ca 1-10 minuter, (OBS som alla medel använd ej i direkt solljus eller på het yta!)
3. Spola av nerifrån och upp för att få maximal tvätteffekt.
4. Upprepa vid behov.

Steg 2

Alkalisk avfettning.

Denna typ av avfettning är oftast spädbar med vatten, om man köper i koncentrat, ex BBV Arti Green eller BBV Prewash Foam. Den löser organisk smuts, exempelvis flugor, insekter men även vägdamm & "vanlig smuts". 


BBV's Rekommendationer 
-Våra toppval är BBV Prewash Foam & BBV Arti Green, båda är alkalisk avfettningar i KONCENTRAT.
Skillnaden är att BBV Prewash Foam är ca 4-5x starkare än BBV Arti Green.

BBV Arti Greens styrka räcker till de flesta som tvättar bilen regelbundet och gärna har ett lackskydd.
BBV Prewash Foam rekommenderar vi till de som vill ha maximal tvätteffekt och kanske inte tvättar lika ofta. 

Används de i Foam Lance eller sprayflaska?
Både Arti Green och Prewash Foam går att användas i Foam Lance & Sprayflaska. Använder man dem i Foam Lance rekommenderar vi koncentrat i behållaren, då Foam Lancen sköter spädningen.
 
För spädning i sprayflaska följ tabellen på produkten.


Användning

-Foam Lance

  1. Häll i koncentrat i Foam Lancen
  2. Späd produkten med hjälp av justerskruven på Foam Lancen!
  3. Applicera ett jämt skum lager över hela bilen
  4. Låt verka 1-3 minuter, låt inte produkten torka in på ytan.
  5. Spola med högtryckstvätt nerifrån och upp för bästa rengöring.

-Sprayflaska 

  1. Använd en sprayflaska som tål alkalisk avfettning (EPDM / VITON)
  2. Späd produkten enligt tabellen (Finns på produkten)
  3. Spraya ett jämt lager över hela bilen eller där det behövs.
  4. Låt verka 1-3 minuter, låt inte produkten torka in på ytan.
  5. Spola med högtryckstvätt nerifrån och upp för bästa rengöring.
  6. Undvik Direkt solsken

Steg 3

Flygrostborttagare.

På vintern kan det bildas mycket flygrost, detta steg är inte nödvändigt för alla, men får många. Känns lacken fortfarande knottrig efter kallavfettning och alkalisk avfettning är det mest troligen flygrost. På vita bilar syns det oftast som gula prickar. Men en effektiv flygrostborttagare som BBV Iron X sprayar man enkelt på ytan där det behövs (oftast bakom hjulhusen, bakluckan och ibland fronten), sedan låter man medlet verka och sen spolar man av nedifrån och upp.

BBV's Rekommendationer 
-Vårt toppval är BBV Iron X, spraya på, spola av. När det är väldigt mycket flygrost kan man behöva köra 2 omgångar.

Var kommer flygrost ifrån?
-Flygrost är järnpartiklar / oxider som fastnar  på lacken och etsar sig fast, och sedan rostar dem, därför blir de gula prickar. Dessa kan skada lacken permanent om de sitter länge samt om man tar en tvättsvamp och sliter loss dem mekaniskt, i vissa fall kan de vara stora som ett litet gruskorn och orsaka tvättrepor.
De kommer generellt från dubbdäck, bromsbelägg, bromsskivor, tågräls, plogar etc. 

Användning

  1. Vid behov, avfetta först bilen med kallavfettning och alkalisk avfettning och spola bort den värsta smutsen.
  2. Spraya på på bilens utsatta ställen, oftast under handtagen och nära skärmarna.
  3. Låt verka 2-5 minuter.
  4. Spola noggrant av.

Steg 4

Schamponering.

Nu är bilen så ren den kan bli med hjälp av beröringsfri tvättning, nu är det dags att schamponera bilen. Vi rekommenderar att riktigt bra vaxschampo som ger bra vattenavrinning men framförallt ett skyddande lager som gör nästa tvätt lättare. Exempelvis BBV Ultra Shine eller BBV Hydro Sealant. 

BBV's Rekommendationer 
-Vårt toppval är BBV Ultra Shine & BBV Hydro Sealant. Båda ger riktigt schyyst glans, vattenavrinning och smutsavvisande effekt. 

Viktiga punker att tänka på

  • Använd en ren tvättsvamp eller tvätthandske.
  • Skölj svampen ofta, gärna med en hink med grit guard (Raster)

Användning
Både BBV Ultra Shine & Hydro Sealant bör man använda "kork metoden", dvs att man inte späder schampot i en hink med vatten, utan direkt i en blöt tvättsvamp / tvätthandske.

  • För bäst effekt häll 1-2 korkar med Ultra Shine i en blöt svamp eller tvätthandske
  • Svampa bilen, börja med de minst smutsiga delarna (Tak > Vindruta > huv > Övre delen av sidorna > Fronten > Nedre delen av sidorna > Bakdelen)
  • Skölj svampen ofta och fyll på vid behov.
  • Spola noggrant av bilen

Steg 5

Torka bilen

Många missar hur viktigt det är att torka bilen efter tvätt. Låter man vattnet självtorka fastnar kalk och andra orenheter från vattnet på lacken vilket fäster sig riktigt (Och då menar vi riktigt) hårt.. Det krävs i vissa fall en grov rubbing men polermaskin för att få bort. Det finns lite olika metoder för att torka.

En bra torkduk
-Vi rekommenderar BBV Water Catcher, den använder vi själv i vår egen rekond, otrolig uppsugningsförmåga och efterlämnar inga ränder. (Se video)

Lufttork
-Ett allt mer populärt alternativ är lufttorkar, de nya moderna lufttorkarna speciellt gjorda för bilar har filtrerat och uppvärmd luft vilket gör torkningen mycket lättare. Se alla våra lufttorkar här

Torka med vatten
Har man tillräckligt bra vattenavrinning går det att torka bilen med endast vattnets egen vikt. Då krävs det en fin och jämn stråle från exempelvis en öppen slang och sedan lågtryck med högt vattenflöde. Se exempel video på hur man torkar en bil med vatten.

Avmineraliserat vatten
Har man tillgång till helt filtrerat vatten kan man skölja en omgång med det, då behöver man inte torka bilen. Det finns även tvättplatser som kan erbjuda renat vatten.