Tvätta

Tvätta din bil med Bilvårdsbutiken

Att tvätta din bil är avkopplande, det finns inget bättre än att tvätta sin bil och sedan koppla av efter arbetsinsatsen och njuta av ditt fräscha fordon. Men vad krävs egentligen?

Det som vi vill poängterar är miljö och säkerhetstänk. Tvätta din bil i en tvätthall med oljeavskiljare. Är du osäker vad som gäller när du ska tvätta din bil på uppfarten så rekommenderar vi att du kontaktar miljökontoret hos kommunen du bor i.

Vidare så bör du använda skyddsutrustning i form av handskar och skyddsglasögon, och självklart hörselproppar om du använder högtryckstvätt.

I denna guide använder vi produkter från vår egen bilvårdsserie. Bra produkter till ett vettigt pris och minimal miljöpåverkan. Namnet är BBV.

Vi börjar med avfettning, det finns tre vanliga avfettningar.

Kallavfettning är en petroleumbaserad (nafta) avfettning som används på asfalt, tjära, salt och oljor.

Alkalisk avfettning användes för att tvätta bort pigmentsmuts, damm, trafikfilm och sot, används även för fågelspillning och insekter.

Mikroavfettning är en blandning av de två ovan som fungerar bra för vissa behov, men mest ekonomiskt är att använda rätt medel på rätt smuts.

1 Kallavfettning:
Används vid behov, räcker oftast att lägga nedtill på fordonet, helst på torr yta för bästa verkan. Tänk på att inte avfetta ovan fönsterlisten. Hur ny din bil än är så kan avfettning rinna ner i din dörr och lösa upp rostskyddet. Låt kallavfettningen verka 5-10 min eller längre vid behov. Kan även användas i dörrgångarna. Var inte rädd för att tvätta gångjärnen, de är lätta att komma åt och återfetta efter arbetet, samt motorutrymmet (endast på kall motor).

2 Avspolning:
Använd gärna högtryckstvätt och pola av avfettningen nerifrån och upp för att få bäst verkan. Glöm inte dörrgångarna. Vill du bearbeta smutsen så den löses upp så använder du en pensel eller en tvättsvamp dedikerad till endast detta.

3 Alkalisk avfettning:
Då avfettar vi ännu en gång för att få bort all smuts, så vi får en extremt ren bil. Men denna gång med en alkalisk avfettning vi använder BBV Arti green. Används på hela fordonet. Det är ett bra medel för att få bort all övrig smuts. Låt verka ca 5 min (OBS Får ej torka in).

4 Avspolning:
Samma som i steg 2.

5 Fälgrengöring:
Vid normal smuts använder du samma medel och moment som tidigare, använd lämplig borste vid behov. För svårare smuts finns det starkare fälgrengöringsmedel kallas oftast för Fälg syra (OBS använd ej detta på rena metaller såsom krom m.m.). sedan finns det även Alkaliska fälgrengöringsmedel som även fungerar bra på känsligare fälgar.

6 Schamponering:
Efter detta moment så blandar du schampo. Vi använder BBV Arti +, använde gärna en våffelsvamp som minskar risken för repor, svampa hela bilen i vågräta linjer så syns eventuella repor mindre. Var noga och använd en ny eller ren tvättsvamp.

7 Avsköljning:
Skölj fordonet ovanifrån och neråt på enklaste vis tills allt schampo är borta.

8 Torkning:
Nu torkar du bilen med en våffelduk (istället för sämskskinn). Just våffelduken har en enorm vattenabsorption, samt att den lätt glider över ytan vilket minska risken för repor. Torka en panel i taget, vrid ur ”våfflan” och torka en annan panel tills hela bilen är torr! OBS! Använd aldrig en frottéhanduk eftersom bindväven i dessa kan repa bilen.

Vill man göra en snabb och enkel tvätt, för tex vägdamm mm. Räcker det med steg 3 och 4.

Grattis, din bil är nu skinande ren och redo för färd!